ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ИЗ ЛЕБАНА ОБЕЛЕЖИЛА 800 ГОДИНА САМОСТАЛНОСТИ СПЦ

Radujte se,
i veselite se,
naroda vašeg prvoizabrani
jer vam ponosno kliče potomstvo vaše
pleme Nemanjićko!

Ове речи чуле су се на сцени у ОШ „Вук Караџић“ у Лебану која је богатим културним програмом обележила 800 година од успостављања српске архиепископије, тј. осам векова самосталности Српске православне цркве. Овај догађај је од велике важности за све нас јер је настала најстарија институција српског народа, институција која је очувала српски национални, културни и духовни идентитет. Ово је прва школа у Србији која је на овакав начин обележила 800 година постојања Српске православне цркве.

Свечаној академији претходио је наградни конкурс из српског језика, историје, ликовне културе и веронауке на који је пристигло готово 400 радова, а комисија наставника ОШ „Вук Караџић“ изабрала је 37 најбољих радова који својом тематиком, садржином одговарају конкурсу. Циљ овог конкурса био је да скрене пажњу на локалну историју, да је Лебане припадало Дубочици коју је византијски цар даривао Стефану Немањи 1165.године и од тог тренутка можемо да пратимо националну историју нашег краја. Други циљ је да остваримо прекопотребно духовно јединство целе заједнице. Оно што нас повезује и спаја је династија Немањића и величина, снага и моћ немањићке Србије. Они су нам оставили оно што називамо културни идентитет српског народа. Зато окупљени око наших очева оснивача Стефана Немање, Стефана Првовенчаног и Светог Саве можемо да преживимо све ударе времена и опстанемо на земљи дариваној.

OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana pokazala je još jednom da je najbolji čuvar nacionalnog i kulurnog identiteta srpskog naroda. U svom poslu stekli smo i prijatelje koji su nam pomogli da našu ideju sprovedemo u delo. To su OŠ „Toplički heroji“ iz Žitorađe, OŠ „Gornja Jablanica“ iz Medveđe, OŠ „Stanimir Veljković Zele“ iz Bojnika, OŠ „Stojan LJubić“ iz Kosančića, OŠ „Radoje Domanović“ iz Bošnjaca i OŠ „Radovan Kovačević-Maksim“ iz Lebana, kazao je nastavnik istorije Milan Živković.

Obeležavanje je počelo kvizom iz veronauke, koji je sa svojim učenicima pripremila veroučiteljica Snežana Krstić i to primenom KANOOT programa interaktivnog takmičenja.

Pozdravno slovo održali su nastavnik istorije Milan Živković i pravoslavni arhijerejski namesnik Jablanički otac Dalibor Stefanović.

Свечану академију извели су ученици ОШ „Вук Караџић“ из Лебана вођени својом наставницом српског језика Дубравком Ђорђевић. Посебна захвалност исказана је Хелени Жупанчић, Алекси Петковићу, Ањи Станковић, Луки Ивковићу, Анђели Станојевић, Теодори Станковић, Николи Костићу, Доротеји Богдановић и Јакову Миљковићу који су програм академије изнели на најбољи могући начин казивајући стихове средњевековних писаца. Својим Гласовима академију су употпуниле Анђела Станојевић, Ксенија Стојиљковић и Исидора Богдановић.

На крају је уследила додела награда и захвалница најбољим ученицима. Награде су обезбедили ОШ „Вук Караџић“, манастир Студеница, црква Усековања главе Светог Јована Крститеља из Лебана, храм Свете преподобномученице Параскеве из Бошњаца и библиотека „Бранко Радичевић“ из Лебана. Посебну захвалност овом приликом упутио бих архимандриту др Тихону, игуману манастира Студеница, који је најбољим радовима даривао монографије о манастиру, и иконе са монументалним композицијама Студеничког распећа и Богородице студеничке.

Nagrade je uručio Saša Đorđević predstavnik Opštine Lebane.

Zahvalnicu je za ovu priliku dizajnirao nastavnik informatike Aleksandar Zdravković.

Извор: www.infocentarjug.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *