Велики школски час у ОШ ,,Вук Караџић“

Настављајући традицију обележавања важних датума из српске историје, ученици су јуче на симболичном последњем часу одржали Велики школски час. Свечаном академијом и казивањем стихова, оживљене су сцене крагујевачке трагедије о страдању 2800 недужних људи међу којима преко триста ученика Крагујевачке гимназије.

Како би се ојачала колективна свест младих о трагичном тренутку, 77 година од кобног октобра, историјски подаци су се смењивали са поетским текстовима и музичким нумерама показујући духовну снагу народа. Док су изговарали поруке бола и страдања, ученици су градили стуб пркоса, чојства и јунаштва.

Посебно су се издвојили Ања Станковић стиховима Радоја Радовановића, Крагујевац и Јаков Миљковић стиховима Шумарице. Остали учесници академије Алекса Петковић, Хелена Жупанчић, Анђела Станојевић, Николина Величковић, Теодора Станковић, Доротеја Богдановић, Филип Стошић и Лена Златановић допринели су да Велики школски час у основној школи ,,Вук Караџић“ добије академски карактер и да се једним узвишеним чином ода почаст стрељањим ученицима и свим невино настрадалим српским жртвама током Другог светског рата.

Одабир текстова урадио је наставник Милан Живковић, сценску адаптацију наставница Дубравка Ђорђевић, док је хор млађих ученика извео антиратне мелодије ,,Само да рата не буде“ у пратњи учитељице Јасминке Богдановић и наставника Драгија Филиповића.

Одржани програм показао је да Велики школски час још увек траје и чува сећање на невино настрадале ученике и њихове професоре: ,,Био је један октобар четрдесет прве, туробност јесења, била је једна младост, пушком за трен однесена“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *