Стогодишњица завршетка Великог рата

Nizom događaja u većini gradova u Srbiji juče je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, a svoj doprinos ovoj značajnoj manifestaciji pružili su učenici i nastavnici OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Lebana.

Оживевши српску историју у једном школском часу ученици су указали на вредност слободе и неговања патриотског духа. Тематском изложбом у холу школе приказан је Солунски фронт, искрцавање српске војске и борбе које су вођене на Фронту 1916-1918.

„Благо потомству што за њима жали, јер они беху понос своме роду…“ стихови су који прате славне војсковође и јунаке на бојном пољу као што су Степа Степановић, Радомир Путник, Живојин Мишић… Изложба је повезала локалну историју са Солунским фронтом списком погинулих војника из Лебана и околних села у Великом рату. Поред историјских личности приказани су и српски књижевници чији је живот обележен ратом или се њиме тематски баве. Програм су припремили наставници Марија Ивановић Стошић, Дубравка Ђорђевић и Милан Живковић.

На музичкој подлози песме Тамо далеко смењивали су се стихови бола и поноса, страдања и пркоса. Кроз поезију Диса и Милутина Бојића, коју су достојанствено изнели ученици Ања Станковић, Анђела Станојевић, Јаков Миљковић, Теодора Станковић, Доротеја Богдановић, Хелена Жупанчић и Алекса Петковић, одана је почаст страдалим прецима и пробуђена свест потомака о горостасној српској прошлости.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *